2014. július 31., csütörtök

Józsika,,avagy az öcsém emlékére---Vilhelem Margareta

Február végen a tavasz elején született meg kis- testvérünk Józsika.Izgatottan vártuk haza ,mert a születése nem volt olyan sima,mint,ahogy elképzeltük.
. Hét-hónapra született és anyukánk két hétig volt a kórházban ,amíg a kis- testvérünk elérte a megfelelő súlyát.Mi gyerekek nagyon kivancsiak voltunk,hogy milyen a kis testvérkénk.
Amikor anyuka hazahozta izgatottan hajoltunk a fehér pólya föle,de meglepetésünkre, egy kis sovány,fekete enyhén pihés testet láttunk - ,nem a legszebb látvány volt.Ez volna a Józsika? Furán neztük ,hiszen mi mindannyian szökék es kékszemüek vagyunk,ez a csöppség pedig egészen más ,mint mi.;fekete,sovány szörös és még sirni sem tudott.

Nem volt egészséges,gyakran megbetegedett kicsiny tüdője ,még nem volt teljesen kifejlődve és emiatt nehezebben szuszogott ,mint más kis csecsemő.
Az idő telt ,Józsika lassan fejlődött ,a gyakori betegségek miatt ,gyakran szorult orvosi ápolásra . .Mindannyian szerettük ezt a végtelenül gyenge csöppséget.A ház békés volt ,nem ismert veszekedést,verekedést de meg a csúnya szavakat sem volt szabad használnunk.
Sokan voltunk,,négy lány és most Józsikával együtt két fiú ,de nagyon szerettük mi egymást és szüleinket.Mindig segitökészek voltunk ,amikor Józsikáról volt szó.Ahogy teltek az évek ,Józsika mind jobban igényelte szeretetünket,gyakran volt esténként nyílt mese olvasás ,,,mert Józsika egy álom világban élt .Napjait betöltötték a kis tündérkék,királylányok,sárkányok ,a monda -világ alakjai és a játékok is erdeitek voltak,általa kitalált játék volt ,:a bábokkal való játszás.
Nap mint nap, kartonra rajzolt kis embereket kivágott ollóval és azokkal játszott.Mondott nekik .ök válaszoltak,táncoltak,énekeltek és ami a legérdekesebb volt ,az a nagy Kék madár volt.aki jelen volt minden nap a szobájában.és irányította a játékot.
A Kék madár volt Józsikának a legjobb barátja,ö segítette át betegségein, ö vezérelte és adott egészséget is .Sok évig tartott ez a bábokkal történő játszás, addig amíg ,az életnek egy kegyetlen percében meghalt az Édesapánk hirtelen halállal,amit nagyon nehezen viseltünk el, de a legjobban szenvedett Józsika ,mert neki ö volt az igazi Kék madár ,O volt az ,akit igazán imádott.,szeretett.
A halál eset után ,Józsika sokáig volt beteg,nehezen gyógyult, a lelke nem tudott felejteni.Jöttek szép évek is ,amikor Józsika elhatározta hogy bábszinész lesz.Elsö probalkozásra sikerült és bekerült a bábszinész csoportba.Mindenki elnémult ,amikor Józsika forgatta a bábokat ,még nem láttak ekkora tehetséget ,de senki nem tudta ,hogy őt a Kék madár már kis korában megtanította a báb müvészetre.A bábok megelevenedtek ,amikor Józsika megfogta őket,táncoltak énekeltek ,úgy látszott hogy életre kaptak,vagy a Kék madár volt az ,aki segített nekik?Nem lehet tudni,de Józsikának óriási sikere lett. Most a bábok lettek Józsika igaz barátai.
Évek hosszú során Józsika még mindig a legjobb bábszinész volt,de a beteg lelkét nem tudta meggyógyítani és néha a pohár fenekére nézett.Ez volt a veszte .A bábok nem akartak többet szót fogadni neki,kezében remegtek ,amikor megfogta őket,nem akartak többet táncolni ,meg énekelni.
A Kék madár óva inté Józsikat ,,ez így nem mehet tovább! A lejtőn nem tudott megállni,es mind lejjebb és lejjebb haladt,semmi sem állíthatta meg ,mert őt elhagyta a Kék madár Nagyon fiatalon hagyta itt a szeretett bábokat,es az egész Családját.Szeretett testvérkénk fiatalon a másik utat választotta ,ahol várt rá a Kék madár.
A temetésén ott voltak a szeretett bábok is ,akik sírva vettek búcsút tőle és elkísérték utolsó útjára .
Temetésén elhangzott idézetek a kedvenc darabjából voltak :
" A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív."[Kék madár]
O,aki nem csak a paraván mögött,hanem az életben is gyermeki lélekkel,hol gyönyörűségesen,hol veszélyesen,de mindig játszott ,O volt a mi Józsikánk.A kis herceg szavaival élve ......"jól csak a szívével lát az ember ,a lényeg a szemnek láthatlan"A.S.Exupery   [W.B.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése